Zašto je motorno ulje važno za vaš automobil?

Motorno ulje predstavlja ključan deo u održavanju ispravnosti motora, koji predstavlja srce vašeg automobila. Svaki nedostatak motornog ulja, kao i prljavo ulje i nakupljene čestice, može dovesti do ekstremnog habanja motora kao i ozbiljnih kvarova. S tim u vezi čak i vožnja automobila sa nedovoljnom količinom ulja može dovesti do velikih problema. U ovom tekstu saznajte kako sprečiti habanje i kvar motora.

Kritični delovi motora se podmazuju, čiste i hlade motornim uljem. Tokom rada vašeg automobila trenje pokretnih delova motora stvara ogromnu toplotu u motoru vašeg automobila. Zadatak ulja je da podmazuje ove delove motora i odvode višak toplote iz njega. Takođe protokom vremena i upotrebom vašeg vozila, u njegovom motoru se nakupljaju metalni opiljci, kondenzacija, kao i pepeo koji nastaje sagorevanjem što dovodi do smanjenja efikasnosti podmazivanja kritičnih delova motora. Da bi se produžio životni vek motra ali i osigurao njegov nesmetani rad potrebno je redovno menjati motorno ulje.

Motorno ulje je najbolje menjati u skladu sa preporukama proizvođača vašeg automobila, a najčešće 5-20.000 km ili najmanje jednom godišnje u slučaju da prelazite manju kilometražu.

Razni faktori utiču na trajnost motornog ulja, kao što su uslovi vožnje koji podrazumevaju kraće ili duže razdaljine, neredovno korišćenje vozila, klimatske uslove, kao i namenu vozila itd.

U svakom slučaju ovaj segmet zna biti dosta zanemaren, te treba imagti na umu da redovna zamena i korišćenje kvaitetnog motornog ulja može očuvati vaš motor i spasiti vas ogromnih troškova popravke motora koji su nastali neredovnom zamenom ulja ili korišćenjem neadekvatnih i nekvalitetnih proizvoda.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram