U kompaniji Vinex, uz Mobil Pegasus interval zamene ulja i do 3.500 radnih sati!

Tokom naših redovnih poseta saradnicima, ovog meseca smo došli i do preduzeća Vinex Etil. Naši ljubazni domaćini su nas jako lepo ugostili, pokazali postrojenja i okolinu, a potom i ispričali kako je sve počelo.
Preduzeće Vinex Etil osnovano je još 2007. godine kao deo preduzeća Vinex i prvobitno je bilo orijentisano ka proizvodnji etil alkohola. Fabrika je bila smeštena u mestu Kostojevići u blizini Bajine Bašte, a zatim je 2012. godine celo postrojenje izmešteno u mesto Lukićevo u blizini Zrenjanina.
Kao što smo već i pomenuli, sve je krenulo sa proizvodnjom žitnog alkohola – bioetanola, a kasnije je potencijal viđen i u uzgoju stoke te je 2013. godine osnovana i farma muznih krava. Kapacitet se postepeno širio i trenutno broji oko 600 grla stoke.

vinex etil

Kako se delatnost vremenom razvijala odlučeno je da se u 2020. godini zaokruži kompletna prerada sirovina biljnog porekla te je uz destileriju i farmu muznih krava formirana i bioelektrana. Tačnije u avgustu 2020. godine u rad je pušteno prvo biogasno postrojenje koje proizvodi električnu energiju. Ovo postrojenje snage 2,2 megavata, osim popravljanja ukupnog bilansa „zelene energije“ rešava i ekološke probleme. Ono što je jako bitno naglasiti da su svi nusproizvodi iz bioelekrane, i čvrsti i tečni digestat, dalje iskorišćeni tako da se ništa od nusproizvoda ne baca. Biogasna postrojenja pokreću dva motora proizvođača Caterpillar u kojima se od pokretanja koristi ulje Mobil Pegasus 605. Kako nam je preneo naš sagovornik, šef postrojenja Nikola Rašić, nesmetanom radu postrojenja svakako je doprinelo ulje Mobil Pegasus 605 kojim su oni izuzetno zadovoljni. Imajući u vidu jako dobro iskustvo sa Mobil uljima odlučili su da na jednom motoru testiraju Mobil ulje sa unapređenom formulom - Mobil Pegasus 605 Ultra.

Možemo se pohvaliti da je dosadašnji interval zamene Mobil ulja na Caterpillar motorima u Vinex-u od 3.300 do 3.500 radnih sati. Sva ulja u saradnji sa timom Plattnera šalju se na detaljne analize, nakon kojih naš inženjer primene maziva daje smernice za dalje korišćenje. Ovom prilikom se zahvaljujemo kompaniji Vinex Etil na ukazanom poverenju i radujemo se nastavku dalje saradnje!

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram