Saznajte više o filterima za motorno ulje

Filter za ulje predstavlja veoma bitan segment motora. On pomaže u otklanjanju nečistoća i čestica iz ulja Vašeg automobila, koje se vremenom nakupljaju. Kao što je već opšte poznato motorno ulje služi da održava motor Vašeg automobila čistim, ali i da mu pruži zaštitu od rđe i habanja. U ovom tekstu saznajte više o filterima za ulje.

Prvi motori sa unutrašnjim sagorevanjem nisu koristili filtere za ulje, a zahtevi za promenu motornog ulja bila su dosta češća zbog same činjenice da je i kvalitet ulja u to vreme bio dosta lošiji. S vremenom i razvojem automobilske industrije pojavili su se i prvi filteri ulja sa punim protokom. Tj. pojavom prvih filtera omogućilo se čišćenje motornog ulja pre nego što ono dospe do kritičnih delova motora.

Mana ovih prvih filtera bila je u tome da je u velikoj većini motora sa unutrašnjim sagorevanjem sistem za podmazivanje pod pritiskom imao neku vrstu zaobilaznog puta do motora, kako bi se isti zaštitio pod određenim okolnostima. Tačnije, u uslovima vrlo hladnog vremena, ako je motorno ulje previše gusto, ili prilikom zagušenja filtera bilo je omogućeno da se zaobiđe prolazak motornog ulja kroz filter ulja.

Do sredine 20. veka, spin-on filteri ulja su postali veoma poznati. Kod ovih filtera element i kertridž su samostalni i prilično je jednostavno uklonite filter, odložiti ga i staviti novi filter tokom procesa menjanja ulja. U današnjim filterima ulje se filtrira kroz element koji se nalazi u odvojenom kućištu, jer je zamenjivi element filtera ekološki pogodniji od spin-on filtera. U prilog tome govori i činjenica da današnja motorna vozila zahtevaju daleko manje promena ulja od starijih modela. Takođe treba imati na umu da su i namene filtera danas dosta raznovrsnije, pa samim tim postoje standardni filteri, filteri visokih performansi, filtera za trkačke automobile i sintetički filteri.. Pored kvalitetnog filtera potrebno je da obezbedite i kvalitetno motorno ulje kako bi Vaš motor radio kao nov, naša preporuka je svakako da se opredelite za odgovarajuće Mobil motorno ulje za Vaš automobil.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram