Predstavljamo Vam Zlatar d.o.o. – članicu grupacije Almex

Posećujući poslovne partnere Plattner d.o.o. stigli smo i do firme Zlatar d.o.o. čije je sedište u Mramorku, a koja je deo grupacije Almex od 2007. godine.

Proizvodnja i korišćenje biogasa doživeli su intenzivan razvoj u toku proteklih nekoliko godina na našim prostorima. Odgovorno korišćenje đubriva ima odlučujuću ulogu u tome da se proizvodnja poljoprivrednih proizvoda očuva i podigne na viši nivo. Samim procesom dobijanja biogasa dopušta se kruženje hranljivih materija, što omogućava ekološki razumnu proizvodnju energije. Upravo iz tih razloga je i naš partner Zlatar d.o.o. koji je osnovan još davne 1959. godine, odlučio da svoje prvobitno poljoprivredno dobro čija je primarna delatnost bila ratarstvo i stočarstvo oplemeni biogasnim postrojenjem. Danas Zlatar d.o.o. poseduje dva biogasna postrojenja koja koriste opremu proizvođača AB Energy i koja pokreću motori Jenbacher serije 3, tačnije model 320 za čiji se nesmetan rad pobrinulo mazivo Mobil Pegasus 710. Inače, kompanije Mobil i Jenbacher imaju saradnju dugu nekoliko decenija i za seriju 3 motora je prva i snažna preporuka upravo Mobil Pegasus serija.

Prvo biogasno postrojenje pušteno je u rad u februaru 2020. godine, a od juna meseca 2020. godine radi punim radnim kapacitetom, što iznosi preko 8.000 radnih sati. Ovo je i prvo biogasno postrojenje u okviru Almex grupacija ali i prvo u opštini Kovin. Što se tiče drugog biogasnog postrojenja ono je trenutno u probnom radu i očekuje se da će biti pušteno u rad u sledećih par nedelja. Od naših sagovornika smo saznali da se oni tu ne zaustavljaju već da je u planu još nekoliko biogasnih postrojenja kao i potpuno iskorištenje toplotne energije. Zanimljivost je i to da Zlatar d.o.o. ima 55 zaposlenih ali da samo 6 ljudi uspešno vodi i brine se o ova dva biogasna postrojenja. Takođe svi nusproizvodi, i čvrsti i tečni digestat, su dalje iskorišteni i aplicirani na poljima tj. ništa od nusproizvoda se ne baca. Kako su nas domaćini informisali veoma su zadovoljni sa saradnjom sa Plattner d.o.o. koja je započela 2019. godine i od tada svoje poverenje poklanjaju isključivo Mobil proizvodima.

Zlatar d.o.o. se nalazi u Mramorku, a u slučaju potrebe našeg sagovornika, rukovodioca biogasnog postrojenja Vojislava Đigića možete kontaktirati putem telefona 062/8052125 ili e-maila vojislav.djikic@zlatarmramorak.rs

 

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram