Podmazivanjem kliznih staza do precizne obrade

Uz Mobil Vactra™ proizvode do poboljšane produktivnosti. Vlasnici mašina su pod sve većim pritiskom. Rokovi vremena isporuke i dalje nastavljaju da se smanjuju, zahtev za preciznošću obrade nikada nije bila veća, a zakonski okviri dodaju složenost svakodnevnim operacijama. Firme se osećaju opkoljeno sa svih strana, i efikasno održavanje poslovanja, uprkos svim tim izazovima, je od ključne važnosti ako se žele postići poslovni ciljevi. Deo odgovora koji se odnosi na obezbeđivanje preciznosti sečenja i produktivnosti poslovanja leži u pravilnom održavanju mašina, što zahteva primenu maziva visokih performansi. Međutim, za rukovodioce mašinskih procesa to nije tako jednostavno.

Podmazivanje igra glavnu ulogu u smanjenju trenja između rotirajućih i pokretnih komponenata u proizvodnom pogonu. Zapravo, u većini primena ovo je glavna namena ulja, pomažući u povećanju iskorištenosti opreme, kvalitetu komponenata i produženom radnom veku. Klizne staze, međutim, zahtevaju sasvim drugačiji pristup. Za podmazivanje horizontalnih i vertikalnih kliznih staza, na primer, jednostavno smanjenje trenja nije dovoljno. Specifično formuisana maziva su potrebna da bi se obezbedilo nesmetano i kontrolisano kretanje. Ono što može biti kritično je kompatibilnost ovog ulja za klizače sa drugim mazivima u mašini jer ono takođe može imati značajan uticaj na ukupnu produktivnost.

Ovaj članak istražuje prednosti prvoklasnih ulja za klizne staze i kako odabir prave formulacije može pomoći vlasnicima pogona u postizanju njihovih poslovnih ciljeva.

Kontrola trenja

Maziva za klizne staze kreirana su da smanje trenje, sprečavaju habanje i obezbede dugoročnu zaštitu od korozije i rđe. Bez optimalne kontrole trenja može doći do stanja poznatog kao - zastoj klizača. Ovo abnormalno kretanje između klizača i klizne staze može brzo oštetiti površinsku obradu i kvalitet komponenata, utičući na vek trajanja alata, uzrokujući prekomerno habanje i dugotrajno oštećenje opreme. Glatko i precizno kretanje na kliznoj stazi zahteva posebnu pažnju te je to uslov za kreiranje kompatabilnog maziva.

Srećom, vrhunska maziva namenjena kliznim stazama, kao što je Mobil Vactra™, efikasan su lek za pojavu zastoja. Kreirana posebno za osetljivost kliznih staza, Mobil Vactra je detaljno istražena, testirana kako u labaratoriji tako i na terenu. Sadrži jedinstvenu mešavinu aditiva, koja sprečava zastoje i obezbeđuju glatke prelaze sa statičke na dinamičku kontrolu trenja. Ova svojstva pored poboljšane preciznosti nude i produženje radnog veka mašine.

Kompatibilnost sa rashladnim tečnostima na bazi vode

Neka ulja nisu formulisana tako da se lako odvajaju od rashladnih tečnosti koja su na bazi vode. To često dovodi do „zarobljenog ulja“ na površini korita za rashladnu tečnost mašine i tako ugrožava efikasnost i skraćuje joj radni vek. Prekomernost zarobljenog ulja pospešuje rast bakterija, što rezultira neprijatnim mirisom, lepljivim naslagama i potencijalnim zdravstvenim i bezbednosnim problemima. Zbog toga je važno da alatne mašine rade glatko i zato je važno odabrati pravu kombinaciju kliznog ulja i rashladne tečnosti. Mobil Vactra™ je formulisano tako da nudi potpunu odvojenost između sebe i širokog spektra rashladnih tečnosti, uključujući mlečne, mikroemulzijske i potpuno sintetičke proizvode. Ova poboljšana kompatibilnost podržava životni vek rashladne tečnosti, izbegava neprijatne mirise i omogućava optimalnu preciznost obrade. Smanjujući probleme povezane sa unakrsnom kontaminacijom, Mobil Vactra takođe doprinosi lakšem upravljanu otpada, smanjenju troškova održavanja i poboljšanom radnom okruženju.

Podržano preporukama proizvođača mašina

Iza kvaliteta ovih maziva ne stoji samo ExxonMobil, već i neki od najeminentnijih proizvođača mašina. Tehnologija koja stoji iza Mobil Vactra™ maziva podržana je i odobrena od svetski poznatih i priznatih proizvođača mašina, gde je kod nekih isključivo ovo mazivo preporučeno za upotrebu u  njihovoj opremi *. Proizvodi iz serije ispunjavaju DIN 51502 CGLP specifikaciju i u zavisnosti od viskoznosti Fives Cincinnati odobrenje. Uvek proverite uputstvo vaše mašine pre konačnog izbora.

Saradnja kao ključ uspeha

Saradnja može biti ključ za pronalaženje novih i poboljšanih rešenja za efikasno i produktivno poslovanje. Mobil-ov tim je visoko kvalifikovan i u saradnji sa rukovodiocima i inžinjerima koji održavaju i vode pogone širom sveta traži najbolje Mobil™ rešenja za podmazivanje koje pruža spokoj i mir u svakoj fazi proizvodnje. Ovom procesu znatno doprinosi i Mobil ServSM analiza maziva.

Da saznate više o ovim mazivima i njihovoj primeni u Vašim mašinama kontaktirajte naše predstavnike prodaje pozivom na broj +381 (21) 21 000 40.

*Uvek proverite preporuke proizvođača mašine.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram