Novo u ponudi Mobil™ ulja za manuelne menjače!

Menjačka ulja su veoma bitna za neometan i dugotrajan rad bilo manuelnih ili automatskih menjača.

Svi znamo da je osnovna razlika između automatskih i manuelnih menjača u načinu na koji se menja stepen prenosa. Gde se kod automatskih menjača stepen prenosa menja automatski, uz pomoć složenog hidrauličnog kola koje koristi tečnost i pritisak u cilju spajanja i razdvajanja lamela, na osnovu mehaničkih, hidrauličnih i elektronskih komandi; sa druge strane kod manuelnih menjača stepen prenosa se menja ručno, uz pomoć viljuške za promenu stepena prenosa i sinhrona, koji obezbeđuju uglađenu tranziciju. Kvačilo, koje se angažuje kroz brzine, takođe funkcioniše manuelno.

Iako važi pravilo da automatski menjači zahtevaju više pažnje i održavanja od manuelnih menjača, i jedan i drugi tip menjača zahtevaju upotrebu odgvarajućeg tipa i gradacije ulja kako bi im se produžio životni vek.

A ono što malo ljudi zna je da pogrešan izbor maziva može izazvati ozbiljne posledice, dok neadekvatno podmazivanje ovog sistema dovodi do korozije i stvaranja mikro-udbljenja na važnim delovima pogonskog sklopa. Takva degradacija negativno utiče na performanse vozila i dovodi do skupih kvarova. Zato je važno koristiti odgovarajuće menjačko ulje, obavljati redovne provere i menjati ga u skladu sa preporukom proizvođača.

Ono na šta treba obratiti pažnju je kako se menjač ponaša dok menjate brzine. Proklizavanje, neprijatni mirisi nalik na paljevinu, krčanje i piskav zvuk mogu biti znak da bi menjačko ulje trebalo zameniti. Proverite da li postoji curenje jer ono može ukazivati na kontaminaciju ulja. Ukoliko je menjačko ulje u vašem automobilu potamnelo ili ima zrnastu strukturu, veme je za zamenu. Signalne lampice na instrument tabli takođe vas mogu upozoriti na pregrevanje ulja ili probleme sa transmisijom.

Zato napravite pravi izbor i opredelite se za Mobil™  liniju ulja za manuelne menjače koja je od sada dostupna i na našem tržištu:

A za dodatne informacije o proizvodima pozovite +381 (21) 21 000 40 ili pošaljite upit na sales.support@plattner.rs i naš tim će vam dati sve potrebne informacije.

Vozite sigurno!

 

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram