Mobil 1™ - 50 godina tradicije!

Pre 50 godina, tržištu je predstavljeno Mobil 1™ motorno ulje, što ga čini prvim široko dostupnim potpuno sintetičkim motornim uljem za automobile. Iako je prvobitno pušteno u prodaju da bi poboljšalo efikasnost goriva, kasnije formulacije Mobil 1™ motornog ulja nudile su izvanrednu zaštitu od habanja u najširem opsegu temperatura.

Sada, više od pet decenija kasnije, Mobil 1™ ostaje vodeći svetski brend sintetičkih motornih ulja. Od 1974. godine milju po milju pomerao je granice tehnologije, razvijajući se i poboljšavajući kako bi motori šriom sveta radili kao novi. Preko važne uloge u svetu motosporta do mnogih naučnih otkrića, brend Mobil 1™ u svojoj istoriji ima dosta značajnih obeležja.

 

Evo je i naša istorija ukratko:

 

Ranih 1960-ih

Proizvod: Synthetic Mobilgrease™ 28 razvijen da spreči kvar na ležajevima točkova vojnih aviona tokom sletanja na niskim temperaturama. Još uvek se koristi u primeni u avionskoj industriji širom sveta.

 

Kasnih 1960-ih

Proizvod: Tehnologija sintetičkih ulja brenda Mobil™ koristila se za razvoj odgovarajućeg motornog ulja za velike dizel motore koji napajaju bušotine za ulje na severnoj padini Aljaske, koji rade na temperaturama do -40˚C.

 

1971

Proizvod: Oformljen je novi tim inženjera kako bi razvio prvo Mobil 1™ potpuno sintetičko motorno ulje sa daleko superiornijim svojstvima od onih kod konvencionalnih ulja.

 

1973

Proizvod: Sintetičko motorno ulje Mobil 1™ je pušteno u promet u Evropi, postajući momentalni hit među automobilskim entuzijastima kao i vlasnicima skupih automobila visokih performansi. Promene u formulaciji su napravljene da bi se testirala klasa 5W-20, u SAD, koja štedi gorivo i koja postaje Mobil 1™ sintetičko motorno ulje.

 

1974

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje postaje komercijalno mazivo u SAD — postavlja nove standarde u tehnologiji podmazivanja.

 

1978

Motosport: Prisustvo brenda Mobil 1™ u motosportu zvanično počinje sponzorstvom Williams Formula One Racing Team-a.

 

1979

Motosport: Mobil™ brend ulazi u Grand Prix kao sponzor i tehnički partner tima Williams; brend Mobil 1™ pomaže timu da ostvari pet pobeda te sezone.

 

1987

Motosport: ExxonMobil sponzoriše Benetton F1 tim.

Motosport: Brend Mobil 1™ počinje NASCAR sezonu kao pridruženi sponzor automobila Rusty Wallace-a broj 27. Na krivudavom putu Watkins Glen, u avgustu 1987, Wallace je odvozao pobedničku trku i doneo Mobil 1™ prvu pobedu u NASCAR-u.

 

1988

Motosport: ExxonMobil-a sa timom Williams dolazi do samog vrha sa ukupno 40 pobeda u trkama, četiri titule konstruktora i tri titule vozača.

 

1989

Proizvod: Nove Mobil 1™ linije potrošačkih proizvoda:

Mobil 1™ Synthetic Grease

Mobil 1™ Synthetic Gear Lube

Mobil 1™ Synthetic ATF

Proizvod: Test milion milja - Novi BMW 325i bio je napunjen sa Mobil 1™ sintetičkim motornim uljem, a zatim radio neprekidno četiri godine. Nakon ekvivalentnih milion milja teške vožnje, motor je skinut i pregledan, otkrivajući da nije bilo značajnih znakova habanja motora.

Motorsports: Rusty Wallace osvaja bodove u Winston Cup Series u NASCAR-u i daje Mobil 1™ prvi osvojeni šampionat.

 

1992

Proizvod: Chevrolet Corvettes silaze sa fabričke linije sa prvim punjenjem Mobil 1™  motornim uljem.

Proizvod: Uvedena nova formula Mobil 1™ sintetičkog motornog ulja, koja pruža poboljšanu zaštitu motora pri visokim temperaturama.

 

1995

Motosport: počinje Mobil / Mercedes-Benz partnerstvo u okviru tima McLaren Mercedes, i tu započinje integrisani razvoj proizvoda sa rezultatima na i van trkačke staze.

 

1996

Proizvod: lansirana Mobil 1™ Advanced Formula, sa poboljšanim performansama protiv habanja i nižim nivoom fosfora za produženje veka trajanja katalitičkih pretvarača.

Proizvod: Mobil 1™ Extreme Formula 0W-30 koji pruža vrhunsku temperaturnu zaštitu u rasponu od 400˚F do -50˚F biva pušten u prodaju.

Proizvod: Porsche se okreće Mobil 1™ 0W-40 sintetičkom motornom ulju kao fabričkom i preporučenom servisnom punjenju za svoje modele iz 1996. godine.

 

1997

Motosport: SuperSyn tehnologija omogućava automobilima tima McLaren Mercedes odlične performanse u ekstremnim trkačkim uslovima uz minimalno opterećenje motora.

Proizvod: Automobili Mercedes Benz i Aston Martin fabrički se pune Mobil 1™ sintetičkim motornim uljem.

 

1998

Motosport: Tim McLaren Mercedes osvaja šampionat Formule 1 sa 100 bodova i Svetsko prvenstvo konstruktora Formule 1 sa 156 bodova.

 

1999

Motosport: Tim McLaren Mercedes i Mika Häkkinen uzimaju titulu prvaka sveta u Formuli 1 drugu sezonu zaredom sa 76 bodova.

Proizvod: Mobil lansira Tri-Synthetic formulu, koja nudi poboljšanu zaštitu od habanja, motore koji rade čistije i bolju izdržljivost na visokim i niskim temperaturama.

Proizvod: Automobil Ford Mustang Cobra R, 2000 fabrički je napunjen sa Mobil 1™ sintetičkim motornim uljem.

Proizvod: Predstavljena Mobil 1™ ulja za motocikle.

 

2001

Proizvod: Svi Mercedes-Benz automobili silaze sa proizvodne trake sa servisnom značkom koja preporučuje Mobil 1™  sintetičko motorno ulje.

 

2002

Proizvod: Mobil 1™ ulje sa Super-Syn tehnologijom za zaštitu pri najekstremnijoj upotrebi, koristeći tehnologiju prvobitno razvijenu za bolide tima McLaren Mercedes, Formule 1, je predstavljeno.

 

2003

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje odabrano kao originalna oprema za Bentley Continental GT kupe.

Proizvod: Volonteri započinju 16-mesečnu ekspediciju oko sveta, putujući 28.000 milja sa Mobil 1™ sintetičkim motornim uljem i iskušavajući temperature od 53°C u pustinji Mojave do -50°C u Sibiru, pre nego što su promenili ulje.

Motosport: Brend Mobil 1™ postaje zvanični partner NASCAR-a, vrhunske motosportske serije u Sjedinjenim Državama.

 

2004

Proizvod: Predstavljen program Emission System Protection (ESP). Zasnovan na Mobil “ Low Ash” tehnologiji. ESP produžava životni vek sistema za smanjenje emisija u dizel i benzinskim motorima, istovremeno održavajući visoke performanse Mobil 1™ sintetičkog motornog ulja.

Proizvod: Originalna formula Mobil 1™ Truck i SUV 5W-40 formula štiti motore koji rade na visokim temperaturama i pruža izvanrednu zaštitu od hladnog pokretanja za pikape, kombije, terence i druge lake i srednje teške kamione.

 

2005

Proizvod: Lansirano sintetičko motorno ulje Mobil 1™ Extended Performance. Testiran u taksi vozilima u Las Vegasu, nakon 100.000 ekstremnih probnih milja sa intervalima zamene ulja od 15.000 milja, pokazalo je izuzetnu zaštitu od habanja kritičnih delova motora i odličnu čistoću motora.

 

2006

Proizvod: 12. maja 2006. najbrži automobil na svetu (HSV Z Series Maloo R8 Ute) krenuo je iz Melburna i izdržao izazovno 6-mesečno putovanje oko Australije - 37.000 km na raznim terenima bez ijedne promene ulja. Motor je pregledan nakon završetka putovanja i utvrđeno je da je čist.

 

2007

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje odabrano kao ulje za fabričko punjenje za sve Cadillac Escalade i DTS modele iz 2008. godine, čineći tako Mobil 1™ ulje standardnim u svakom novom Cadillac vozilu iz 2008. koje silazi sa proizvodne linije.

 

2008

Proizvod: Sintetičko motorno ulje Mobil 1™ 0W-40 izabrano je kao fabričko i servisno motorno ulje za NISSAN GT-R, 2008. Vrhunske performanse ulja Mobil 1™ potvrđene su kroz različite performanse i terenske testove koje je sproveo Nissan. Mobil 1™ ulje je izabrano kao najbolji partner za postizanje odličnih performansi od NISSAN GT-R.

 

2011

Motosport: U svojoj prvoj godini sa Tony Stewart-om i Stewart-Haas Racing sa Mobil 1 ™uljem ispod haube, tim postiže svoju prvu pobedu u NASCAR šampionatu u poslednjoj trci sezone sa razlikom od 1,306 sekundi.

 

2012

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje proširuje listu proizvođača automobila koji koriste Mobil 1™ ulje kao fabričko punjenje, sa statusom originalne opreme u modelima Porsche, Mercedes AMG, Chevrolet Corvette, Nissan GT-R, Lexus LFA i mnogim drugim.

 

2014

Proizvod: Brend Mobil 1™ slavi 40 godina od svog uvođenja kao prvo univerzalno dostupno potpuno sintetičko motorno ulje za automobile.

 

2017

Proizvod: Predstavljamo Mobil 1™ Annual Protection, naše vrhunsko potpuno sintetičko motorno ulje. Predstavljajući napredak u ovoj inustriji. Motorno ulje dokazano produžava vek trajanja ulja, pružajući zaštitu od jedne godine između zamene ulja ili 20.000 milja, šta god nastupi prvo – garantovano.*

*Pratite preporuke u uputstvu za upotrebu dok je vaš automobil pod garancijom.

Motosport: Mobil 1™ postaje oficijalni sponzor Red Bull Racing tima u F1.

 

2020

Motosport: Mobil 1™ dolazi do prvog pobedničkog postolja sa Alex Albon-om u trci za Veliku nagradu toskane.

 

2021

Motosport: Mobil 1™ zajedno sa Red Bull Racing-Honda timom i Max Verstappen-om na prvom mestu i Sergio Pérez-om na trećem mestu, postaje prvak F1 u kategoriji vozača 2021.

 

2022

Motosport: Mobil 1™ zajedno sa RBR timom i Max Verstappen-om postaje prvak F1 u kategoriji vozača i konstruktora za sezonu 2022.

 

2023

Motosport: Mobil 1™ zajedno sa RBR timom i Max Verstappen-om postaje prvak F1 u kategoriji vozača i konstruktora. Sa dvadeset i jednom pobedom tima iz dvadeset dve trke, četrnaest pol pozicija, pet pobeda u sprintu, kao i mnogim rekordima koji su nakon tolikih godina oboreni.

 

Mobil 1™ motorno ulje sa tradicijom dugom 50 godina! Budite i Vi u timu najboljih i izaberite motorno ulje kome je i pobednički tim F1 poklonio svoje poverenje.  Potražite ga kod naših ovlaštenih distributera ili pozivom na broj +381 (21) 21 000 40

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram