Koliko često menjate filter vazduha?

Filter vazduha je jedan od delova koji je često zaboravljen u održavanju automobila i baš ne spada u priortete kod zamena potrošnih delova automobila. A čemu on zapravo služi? Najprostije rečeno, kao i svaki drugi filter, filter vazduha na vašem automobilu sprečava ulazak prljavštine, čestica, prašine ili drugih stranih tela u motor automobila.

Zaprljan ili oštećen filter vazduha veoma loše utiče na rad vašeg automobila, a može dovesti i do većih kvarova pa samim tim i velike štete na vašem automobilu. Kod benzinskog motora može doći do sakupljanja nečistoća na svećicama i ventilima, što za posledicu može imati otežano paljenje, ili čak nemogućnost startovanja automobila, što bi bila blaža varijanta kvara. S druge strane, veći kvar može nastati npr. pri dužoj vožnji uzbrdo, gde bi zbog zaprljanosti filtera automobil išao lošije pri čemu bi dodavali više gasa što bi dovelo do pregrevanje motora i pucanja klipova.

Neke od indikacija da je filter oštećen su nepravilan rad motora, čudni zvukovi prilikom rada motora, kao i veća potršnja goriva nego što je uobičajno. Činjenica je da kada motor prima manje kiseonika, moraće da potroši i više goriva da bi proizveo dovoljno snage. Ako primetite da ne prelazite onoliko kilometara po litru kao pre, to bi mogao biti znak da je vreme da zamenite filter za vazduh. Ovo se uglavnom odnosi na starije automobile jer noviji modeli poseduju motore sa ubrizgivačima goriva koje kontroliše računar automobila i oni određuju količinu vazduha koja se dovodi u motor i ujedno kontrolišu protok goriva. Takođe ako imate problem sa startovanjem automobila ili su vam potrebni preveliki obrtaji da biste pokrenuli vozilo očigledan je znak oštećenog filtera.

Kako znati kada je pravo vreme da se filter vazduha promeni? Odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora kao što su: tip vozila, uslovi u kojima se vozi kao i vrsti filtera. Obično se menja u intervalu od 40.000 do 60.000 kilometara, ali u uputstvu proizvođača možete naći opšte preporuke kao i skraćene intervale zamene za pojedina geografska područja za koja su poznati visoki nivoi prisustva čestica i prašine u vazduhu. Mi vam svakako savetujemo da redovno održavate vaš automobil i da na svakom redovnom servisu obavite i zamenu filtera vazduha jer u odnosu na posledice i potencijalne kvarove cena zamene ovog filtera apsolutno ne može da opravda nemar u redovnosti zamene istog. Takođe ne zaboravite da prilikom servisa u vaš automobil sipate i Mobil motorno ulje koje će u mnogome doprineti besprekornom radu i očuvanju vašeg motora.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram