Klima uređaj u automobilu i njegovo održavanje

Često je jedini spas od vrelih dana provedenih u automobilu klima uređaj, bez koga gotovo pa ne možemo da zamislimo dan. Ali ga neretko i uzimamo zdravo za gotovo, tj. ne vršimo redovne servise sve do pojave neprijatnih mirisa ili dok ne osetimo da naš klima uređaj u automobilu više ne hladi kao pre. Činjenica je da pored promene ulja i filtera vazduha, treba redovno održavati i klima uređaj. Dopuna freona i promena filtera su obavezni, a bilo bi dobro da se izvrši i dezinfekcija ventilacionih kanala, jer su oni idealno mesto za stvaranje gljivica koje dovode do pojave neprijatnog mirisa iz klima uređaja.

Uz pravilnu upotrebu i redovan servis, klima uređaj bi trebalo da vas služi koliko i sam auto. Proizvođač vozila je predvideo servisni interval zamene filtera klime i on se obično radi na 10.000-15.000 pređenih kilometara, ili dve godine. Međutim, da biste bili sigurni, proverite u servisnoj knjižici ili konsultujte ovlašćeni servis. Važno je da servis klime obavlja stručno lice jer neadekvatno odrađen servis zamene filtera i dopunjavanja sistema može da se odrazi negativno na vaše zdravlje, pri čemu su najčešći problemi sa respiratornim organima. Imajte na umu takođe da vam se više isplati raditi redovan servis nego popravka ili ugradnja novog.

Pored redovnog servisiranja klima uređaja u automobilu, još jedan koristan savet je da vaš klima uređaj uključite nekoliko puta nedeljno, barem na dva do tri minuta i tako tokom cele godine. Na taj način produžavate životni vek kompresora i sprečavate gubitak gasa i ulja, odnosno fluidne smeše. Takođe, posle upotrebe klima uređaja bilo bi poželjno upaliti ventilaciju, jer tokom rada klima uređaja u isparivaču se stvara vlaga koja izuzetno pogoduje razvoju bakterija i raznih mikroorganizama koji mogu biti štetni po vaše zdravlje. Ventilacija će isušiti isparivač i u znatnoj meri usporiti njihov razvoj. Još jedan važan savet koji vam možemo dati je da klimu ne uključujete kada je motor hladan i kada se krećete veoma sporo. Ako baš ne možete da izdržite, podesite strujanje vazduha na minimum. Kod vožnji na kratkim relacijama isparivač nema vremena da se osuši, pa vam savetujemo da u tim situacijama takođe ne uključujete klimu.

Kao i uvek savetujemo Vas da redovno vršite i proveru motornog ulja u Vašem automobilu kako bi i u ovim vrelim danima putovali bezbrižno.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram