Zamenite filter motornog ulja u pet koraka

Danas ćemo Vam pomoći da zamenite filter motornog ulja u Vašem automobilu. Kao što je već poznato uloga filtera za  motorno ulje je da otkloni nečistoće i čestice iz ulja vašeg automobila i na taj način održi motor vašeg automobila čistim, ali i da mu pruži zaštitu od rđe i habanja, zbog toga je bitno da se nivo ulja redovno proverava i kada dođe vreme zameni motorno ulje i filter motornog ulja.

  1. Prvi korak je kupovina odgovarajućeg motornog ulja i filtera. Preporučuje se da uložite u kvalitetno motorno ulje Mobil i time sprečite rizik od habanja i kvara vašeg motora. Ukoliko niste koristili vaš automobil i bio je ugašen duže vreme, startujte ga i pustite da radi pet minuta na leru kako bi se dostigla optimalna temperatura. Viskozitet ulja direktno zavisi od temperature motora, stoga kako biste ga lakše ispustili iz motora potrebno je da zagrejete automobil. Ali budite oprezni! Ukoliko je vaš automobil radio pre toga, morate ga ostaviti bar pola sata da se ohladi pre nego što krenete sa zamenom kako biste izbegli opekotine pri radu. Ni u kom slučaju ne menjajte ulje dok vaš automobil radi!
  2. Drugi korak: Ispustite ulje. Pronađite karter za ulje koji se nalazi na dnu vašeg Na njemu ćete primetiti ispusnik tj. šraf koji treba odvrnuti. U plastičnu posudu koju ćete postaviti ispod ispustite korišćeno ulje. Ukoliko je šraf nategnut i ne možete ga odvrnuti upotrebom ključa, iskoristite gumeni čekić kojim ćete udariti par puta na dalji kraj ključa.
  3. Treći korak je zamena filtera. Kada je motorno ulje kompletno iscurelo, obrište rupu krpom i skinite stari filter za ulje i zamenite ga. Prilikom skidanja filtera, obavezno skinite i gumicu tj. gumeni prsten sa ležišta, obrišite ležište i stavite novi bakarni podložak. Ovo je veoma bitno kako biste izbegli dekompresiju motora.
  4. Četvrti korak je zamena motornog ulja. Kada ste završili zatvorite karter i uspite novo ulje u vaš automobil. Proverite da li slučajno nešto negde curi. Nije strašno da ostane ulja na spoljašnosti kartera, ali treba da budete svesni da može da se zadimi dok se motor greje i prouzrokuje neprijatan miris u kabini.
  5. Peti korak: Startujte vaš automobil i ostavite ga malo u režimu rada. Obavezno nastavite da proveravate stanje motornog ulja u vašem automobilu na svakih mesec dana ili 1.000 pređenih kilometara i nećete morati da strahujete od ozbiljnih kvarova i popravki na motoru vašeg automobila.

Na sledećem linku možete pogledati Mobil video na ovu temu: https://www.youtube.com/watch?v=iE5RN9tu1rU

Za izbor najpogodnijeg motornog ulja za vaš automobil posetite naš sajt ili nas pozovite ukoliko niste sigurni koja gradacija bi bila najpogodnija za vaš automobil.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram