Promenite ulje u Vašem motociklu u 4 koraka

Kao što je i poznato motorno ulje podmazuje i štiti motor Vašeg automobila time postajući neizostavan deo istog, ali isto toliko je bitno i u službi Vašeg motocikla. Vremenom se nakupljaju razne nečistoće u motoru Vašeg motocikla koje utiču na ulje ali i na performanse motocikla, tako da je važno da se ulje redovno menja i da izbor ulja bude odgovarajući. Ono što je bitno je da izbor tog ulje bude pravi kako bi što efikasnije obavljalo svoj posao. Za savet oko izbora motornog ulja za Vaš motocikl proverite preporuke proizvođača motocikla ili nas pozovite kako bi dobili adekvatan odgovor.

U nastavku pročitajte kako da promenite ulje u Vašem motociklu u 4 koraka.

Za promenu motornog ulja u motociklu potrebni su vam: odgovarajući ključ, posuda za iskorišćeno motorno ulje, novi filter ulja, zaptivka čepa kartera, novo odgovarajuće motorno ulje, krpa, levak, gumene rukavice.

 

Korak 1.

Kao što je već poznato mnogo je lakše promeniti motorno ulje kada je motor malo zagrejan, tako da je najbolje da provozate vašeg ljubimca koji krug pre nego što prionete na posao.

 

Korak 2.

Postavite posudu u koju ćete ispustiti motorno ulje ispod motocikla. Potrudite se da motocikl ne bude nagnut na stranu kako bi svo ulje isteklo. Zatim uklonite čep i pustite da ulje potpuno iscuri.  Bilo bi dobro da na izduvnu granu stavite foliju kako ulje ne bi curelo na nju jer postoji mogućnost da kasnije dođe do neprijatnog mirisa. Takođe, obavezno koristite rukavice dok ispuštate motorno ulje, kako bi zaštitili ruke od vrućeg ulja.

 

Korak 3.

Kada ste završili sa ispuštanjem motornog ulja sledi zamena filtera. Ukoliko filter na sebi ima ugrađei maticu odvrnite je uz pomoć ključa, ukoliko nema možete ga skinuti i rukom uz pomoć krpe. Kada ga skinete, bitno je da budete pažljivi da ne oštetite držače i temeljno očistite deo oko samog kartera, jer i najmanja kap na okolnim delovima može završiti u motoru.

 

Korak 4.

Zatim spremite novi filter koji ćete nakon toga snažno zavrnuti. Zatim na red dolazi sipanje odgovarajućeg motornog ulja. Naša preporuka je svakako Mobil motorno ulje za motocikle. Ostaje vam još samo da vratite čep i startujete motor. Pokrenite motor da se malo zagreje pa ga ugasite i ostavite da miruje par minuta. Ovaj korak je potreban da biste bili sigurni da je sve u redu sa motorom pe nego što se upustite u novu vožnju.

Plattner i Plattner motors Vam žele srećan put!

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram