Kada je pravo vreme za zamenu pneumatika na Vašem automobilu?

Kao što je već dobro poznato kada temperatura počne da pada ispod 7°C potrebno je letnje gume koje tada gube svoja svojstva zameniti zimskim gumama. Zbog sveobuhvatnih uslova koji se javljaju na putu poput poledice, snega, bljuzgavice itd., a u cilju povećanja trakcije i ostvarivanja maksimalnih performansi vozila potrebno je upotrebljavati gume drugačijeg dizajna i smeše. Tačnije, kada su u pitanju zimske gume smeša je poželjno da bude mekša, na bazi silike, a dezen gume treba da sadrži veći broj lamela, dublje paralelne kanale koji bolje odvode vodu. Samim tim automobil na putu postaje stabilniji jer je prijanjanje znatno bolje, a zaustavni put kraći.

Po pravilniku koji je stupio na snagu 1. novembra 2012. obavezni ste da letnje pneumatike na Vašem automobilu zamenite zimskim i iste koristite u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

Često postavljeno pitanje je i da li treba menjati sve četiri zimske gume ili je dovoljno samo dve?

Bitno je znati  da uvek treba kupiti i zameniti sve četiri gume istovremeno, bilo da su zimske ili letnje, odnosno na vozilu treba da su gume istog proizvođača, istog modela, i iste istrošenosti dezena, odnosno starosti. Samo tada će nivo prianjanja biti približno isti, pa neće dovesti do nestabilnosti vozila. Nikako ne treba mešati letnje i zimske gume, ili kupiti samo dve nove, pa ih, recimo, postavljati na pogonsku osovinu. A razlog tome leži u činjenici da ukoliko zimske gume namontirate samo na prednju osovinu može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako zimske gume postavite samo na zadnju osovinu, može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi da se kreće pravo.

Koja je razlika između M+S i zimskih guma?

Zimske gume bi trebalo uvek da nose oznaku M+S, M&S, ili M.S. (Mud & Snow). Međutim, oznaka M+S ne znači da je guma isključivo zimska. Tačnije, da biste bili sigurni da ste kupili zimske gume potrebno je da kupite one koje sadrže i oznaku M+S  i simbol planina/pahuljica. Takođe prema pravilniku, zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 4 mm za zimske gume.

Kako biste na vreme sredili Vaš automobil za predstojeće zimske uslove vožnje, i kako bi obezbedili sigurnost na putu potrebno je da zamenite Vaše letnje pneumatike zimskim ali i da proverite kompletno stanje Vašeg automobila. S tim u vezi, bitno je proveriti i nivo ulja u Vašem automobilu kao i da li je vreme za zamenu istog, jer od motornog ulja zavisi pouzdan rad i dugotrajnost motora. Zbog izuzetne važnosti kvaliteta motornog ulja preporučujemo vam da koristite samo ulja pouzdanih i proverenih proizvođača, te su naša preporuka MobilTM motorna ulja.

Pripremite Vaše vozilo za predstojeće uslove i vozite bezbrižno!

 

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram