Kada je pravo vreme za zamenu pneumatika?

Sigurno se često pitate kada je pravo vreme za zamenu pneumatika na Vašem automobilu?

Kao što je već dobro poznato kada temperatura počne da pada ispod 7°C potrebno je letnje gume koje tada gube svoja svojstva zameniti zimskim gumama. Zbog sveobuhvatnih uslova koji se javljaju na putu poput poledice, snega, bljuzgavice itd., a u cilju povećanja trakcije i ostvarivanja maksimalnih performansi vozila potrebno je upotrebljavati gume drugačijeg dizajna i smeše. Tačnije, kada su u pitanju zimske gume smeša je poželjno da bude mekša, na bazi silike, a dezen gume treba da sadrži veći broj lamela, dublje paralelne kanale koji bolje odvode vodu. Samim tim automobil na putu postaje stabilniji jer je prijanjanje znatno bolje, a zaustavni put kraći.

Po pravilniku koji je stupio na snagu 1. novembra 2012. obavezni ste da letnje pneumatike na Vašem automobilu zamenite zimskim i iste koristite u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice. U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba guma koje nisu za zimu.

Često postavljeno pitanje je i da li treba menjati sve četiri zimske gume ili je dovoljno samo dve?

Bitno je znati  da uvek treba kupiti i zameniti sve četiri gume istovremeno, bilo da su zimske ili letnje, odnosno na vozilu treba da su gume istog proizvođača, istog modela, i iste istrošenosti dezena, odnosno starosti. Samo tada će nivo prianjanja biti približno isti, pa neće dovesti do nestabilnosti vozila. Nikako ne treba mešati letnje i zimske gume, ili kupiti samo dve nove, pa ih, recimo, postavljati na pogonsku osovinu. A razlog tome leži u činjenici da ukoliko zimske gume namontirate samo na prednju osovinu može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama. S druge strane, ako zimske gume postavite samo na zadnju osovinu, može vam se desiti da pri skretanju prednje gume izgube prijanjanje i vozilo nastavi da se kreće pravo.

Koja je razlika između M+S i zimskih guma?

Zimske gume bi trebalo uvek da nose oznaku M+S, M&S, ili M.S. (Mud & Snow). Međutim, oznaka M+S ne znači da je guma isključivo zimska. Tačnije, da biste bili sigurni da ste kupili zimske gume potrebno je da kupite one koje sadrže i oznaku M+S  i simbol planina/pahuljica. Takođe prema pravilniku, zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 vozila iznosi 4 mm za zimske gume.

Kako biste na vreme sredili Vaš automobil za predstojeće zimske uslove vožnje, i kako bi obezbedili sigurnost na putu možemo reći da je pravo vreme za zamenu pneumatika upravo sada, ali i vreme da proverite kompletno stanje Vašeg automobila. S tim u vezi, bitno je proveriti i nivo ulja u Vašem automobilu kao i da li je vreme za zamenu istog, jer od motornog ulja zavisi pouzdan rad i dugotrajnost motora. Zbog izuzetne važnosti kvaliteta motornog ulja preporučujemo vam da koristite samo ulja pouzdanih i proverenih proizvođača, te su naša preporuka MobilTM motorna ulja.

Pripremite Vaše vozilo za predstojeće uslove i vozite bezbrižno!

 

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram