Istine i zablude o motornim uljima?

Postoje brojne zablude kada su u pitanju motorna ulja. U ovom tekstu pokušaćemo da damo odgovore na pitanja koja se tiču istine i zablude o motornim uljima.

Istine i zablude o motornim uljima: Viskoznost kao glavni parametar u izboru motornog ulja

Prvo na šta se obrati pažnja u odabiru motornog ulja, posle izbora brena motornog ulja jeste viskoznost. Da li je istina ili zabluda o motornim uljima da je jedina razlika između dva motorna ulja različitih viskoziteta samo u njihovoj viskoznosti? Ovo je klasićna zabluda. Međutim, stvar je u tome da se mnogo važnije razlike kriju u specifikacijama ulja kao i različitim odobrenjima. Razlog tome je što automobilima danas najviše odgovaraju ulja koja imaju fabrička odobrenja njihovih proizvođača kako bi im se produžio radni vek. Iz ovoga možemo zaključiti da viskozitet nije presudan parametar pri izboru motornog ulja.

 

Istine i zablude o motornim uljima: Sintetička ulja nadmašuju mineralna

Sintetička motorna ulja su ulja koja se prave od sintetičkih baznih ulja i dodatih aditiva. Ona pripadaju API grupama III, IV i V. S druge strane, mineralna motorna ulja prave od konvencionalnih mineralnih baznih ulja, dobijenih destilacijom i dodatnim prečišćavanjem sirove nafte i aditiva. Iako aditivi mogu značajno da poboljšaju osobine motornog ulja, mineralna ulja nikada ne mogu dostići kvalitet sintetičkih ulja, niti im parirati. S toga je ova tvrdnja tačna.

 

Istine i zablude o motornim uljima: Crno motorno ulje je loš znak i treba ga promeniti

Kao što je opšte poznato, jedan od zadataka motornog ulja je da očissti motor i pri tome zadrži nerastvorne zagađivače u suspenziji i ne dozvoli stvaranje depozita u motoru. Što znači da je verovatnoća da motorno ulja postane crno već nakon prve upotrebe veoma velika, naročito u dizel motorima, koji proizvode mnogo čađi. S toga možemo zaključiti da je ova pretpostavka osporiva jer sasvim suprotno crno ulje može da znači da ono upravo radi svoj posao.

 

Istine i zablude o motornim uljima: Interval zamene ulja određen u mesecima je jednako važan kao onaj naveden kilometrima

Postoji zabluda da ukoliko se automobil ne koristi interval zamene motornog ulja, samo na osnovu posmatrane kilometraže, može da se produži. U stvarnosti, motorno ulje priikom dugog stajanja tj. ne upotrebljavanja dovodi do toga da se njegov kvalitet pogoršava. Statistika pokazuje da automobili koji se voze relativno malo na kraćim rastojanjima, u periodu od godinu dana, predstavlja veće specifično opterećenje i stres na motor i naftu. Razlog za to je taj da se kod kraćih rastojanja više kilometara vozi hladnim motorom i a pošto su u pitanju kratke relacije to obično znači vožnja gradom, gde situacija čestog zaustavljanja i vožnje u saobraćajnim gužvama rezultira većim naporom za motor kao i motorno ulje. Zbog toga proizvođači automobila određuju interval zamene motornog ulja u mesecima i kilometražama, pa je to razlog zašto je prvi važan isto koliko i drugi.

 

Istine i zablude o motornim uljima: Povećanja potrošnju ulja je znak lošeg kvaliteta ulja

Mnogi smatraju da ako automobil troši motorno ulje u većim količinama onda nešto nije u redu sa uljem ili nije pravo ulje za taj automobil i treba ga zameniti drugim obično uljem višeg viskoziteta koje se verovatno neće potrošiti. S druge strane, istina se krije u tome da potrošnju ulja najčešće uzrokuje motor koji je u lošem stanju. Ako je to novi automobil onda su verovatno prstenovi dizajnirani tako da proizvode manje trenja (smanjuju potrošnju goriva, jer manje trenje znači manje izgubljene energije), što takođe rezultira većim razmacima između klipova i cilindara koji takođe dovode do veća potrošnja ulja. Što znači da u nekim slučajevima veča potrošnja ne znači i lošiji kvalitet.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je veoma bitno obezbediti kvalitetno motorno ulje kako bi Vaš automobil radio kao nov. Naša preporuka je svakako da poštujete sve zahteve proizvođača automobila i da se opredelite za svetski priznato i provereno Mobil motorno ulje sa odobrenjima namenjenim baš Vašem tipu automobil. Detaljniju ponudu ulja kao i odobrenja možete pogledati ovde.

Copyright © 2020 Plattner
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram