Mobil TM
Kontakt

Zbog čega je viskozitet važan pri odabiru masti?

30.09.2019

Kod svakog vida podmazivanja, mazivo služi da bi sprečilo direktan kontakt dva materijala. Da li ste ikada razmišljali zbog čega je veoma važan viskozitet pri odabiru masti, a ne samo ulja? Ako niste, evo jednostavnog objašnjenja.

Masti su 80 do 90 % ulje. Viskozitet baze ulja od koje je napravljena mast je važna za podmazivanje. Ulje veće viskoznosti, odnosno, teže ulje, ima veći otpor ka tečnosti od ulja sa manjom viskoznošću, odnosno lakšeg ulja. Cilj svakog podmazivanja je razdvojiti metalne površine filmom ulja, koji je debeo tačno onoliko koliko je potrebno da se spreči kontakt metala sa metalom. Ako je ovaj film ulja previše tanak, metalne površine će se dodirivati i doći će do habanja. Međutim, ako je film ulja previše debeo, doći će do prevelikih otpora, rasipanja energije, smanjene efikasnosti i prekomernog grejanja sistema. Debljinu potrebnog filma određuje brzina u sistemu u kojem se primenjuje, i viskozitet masti. Povećanje brzine ili povećanje viskoziteta, povećavaju potrebnu debljinu uljnog filma.  
Kod masti, viskozitet baznog ulja nije lako odrediti, niti ga primetiti u gotovom proizvodu, ali se ovaj podatak za svaku mast može naći u tehničkim informacijama (PDS). Zbog toga, prilikom odabira masti, uverite se da viskoznost baznog ulja odgovara planiranoj primeni i specifikaciji propisanoj od strane proizvođača mašine. Upravo zbog toga ExxonMobil u svojoj ponudi Mobil Grease nudi masti prilagođene primeni na gotovo svim vrstama mašina i postrojenja, a koja u potpunosti zadovoljavaju ili prevazilaze specifikacije proizvođača mašina širom sveta.
Kratak film o viskozitetu masti možete mogledati ovde 

 

B2B Online E-Order

Bussines to Consumer

Odaberi ulje

Product Data Sheet

Safety Data Sheet