Mobil TM
Kontakt

Bentli uz Mobil 1 do rekorda na Pajks Piku 

28.08.2019

Kada je u junu ove godine Bentli najavio da će pokušati da postavi novi rekord Pajks Pika za serijsko vozilo, izazvao je iznenađenje. Iako još prošle godine to učinio SUV modelom Bentajga, Bentli je ipak najpre poznat kao luksuzna, a ne sportska marka. Međutim, najavljeno – ispunjeno. Bentli je na čuvenu brdsku trku u Americi stigao sa modelom Kontinental GT, u čijem W12 motoru od 626 KS je bio Mobil 1, isto kao što je u njegovom osmostepenom automatiku bilo Mobil 1 ulje za automatske menjače. 

Bentli ne samo da se već pojavio na Pajks Piku, nego je iz prvog pokušaja „Kralj planina“ kako nazivaju vozača Rajsa Milena, postavio novi rekord staze sa 10:18.488 minuta.  Pajks Pik je po mnogima ne samo najpoznatija nego i najteža i najopasnija brdska trka na svetu. Staza je duga 19.98 kilometara i ima 156 krivina, koje ni jedan vožač ne može u potpunosti memorisati.  

Osim obaveznog zaštitnog kaveza kojim je opremljen automobil Bentli Kontinental GT je bio potpuno standardni, ali je odoleo izazovima Pajks Pika. Drugi veliki izazov je velika visinska razlika koju vozači savlađuju. Start trke je na 2.835 metara, a cilj, pod oblacima na 4.359 metara. Pred sam cilj, gustina vazduha je za trećinu ređa od gustine vazduha na nivou mora, što je ogroman problem kako za motore čiji cilindri nemaju dovoljno kiseonika za sagorevanje, tako i za vozače, koji tokom vožnje čak koriste i boce sa kiseonikom.
Međutim, i Bentli Kontinental GT, i njegov veliki motor sa Mobil 1 motornim uljem i Rajs Milen su pobedili sve izazove i, barem do sledeće godine, biće vladari Pajks Pika u klasi serijskih vozila.     


 

 

B2B Online E-Order

Bussines to Consumer

Odaberi ulje

Product Data Sheet

Safety Data Sheet