Mobil TM
Kontakt

Kako Aston Martin Red Bull Racing, Honda i ExxonMobil zajedno jačaju

27.08.2019

Letnja pauza je završena, šampionat Formule 1 se nastavlja, a Pol Monahan, glavni inženjer u timu Aston Martin Red Bull Racing nam odgovara na zanimljiva pitanja o sinergiji Red Bulla, Honde i ExxonMobila, koja donosi sve bolje rezultate.

Koliko je ExxonMobil bio važan za uspehe Aston Martin Red Bull Racing tima od kada je počela saradnja 2017.?
Esso Synergy trkačko gorivo ima vrhunske performanse u pogonskoj jedinici. Razvijeno je u tesnoj saradnji sa Hondom, i omogućava nam da istovremeno izvučemo maksimum iz motora a i da ga čuvamo. Voma je važno da gorivo uvek ima stabilno sagorevanje cilindrima. Mobil 1 motorno ulje koje koristimo je proizvod visokog kvaliteta. Imamo veoma malo habanja u motoru što znamo prema elementima koje nalazimo u ulju nakon svake trke. Mobil 1 štiti naše motore tokom celog njihovog životnog veka, što je nama veoma bitno obzirom na samo tri motora koliko imamo na raspolaganju za celu sezonu. Bez obzira kako koristimo motore, njihova zaštita je vrhunska.  
Koliko je važno motorno ulje iz ugla zaštite i pouzdanosti motora, i da li nam možete navesti primer kada je motorno ulje značajno uticalo na pouzdanost i donelo rezultat?
U Austriji, Maks se morao probijati kroz saobraća pošto je loše startovao i pao u poretku. Na 34°C koliko je bilo na stazi, pokušavali smo da oplate bolida i otvore za hlađenje svedemo na razumno male kako bi zadržali aerodinamičke performanse. Maks je često morao da vozi blizu iza konkurenata kako bi ih obišao, a svaki put kada vozite na nečijem „menjaču“, nema dovoljno vazduha za hlađenje i temperature motora, menjača i kočnica rastu. Ipak, na kraju trke, u kojoj smo pobedili, nije bilo ni traga oštećenjima. Mast u poluosovinama, ulje u motoru i menjaču koje nam je dostavio ExxonMobil savršeno je uradilo svoj posao uprkos visokim temperaturama i mnogo vožnje u „firungu“, odnosno, zavetrini drugog bolida.  

Tim je u Austriji došao do prve pobede sa Hondom. Koliko je važno imati ovu pobedu? 
Pobeda je fantastičan podsticaj, a ja je vidim i kao nagradu za sav uloženi trud. Svi koji učestvuju dali su sve od sebe da automobil bude malo brži, da malo bolje koči, da malo bolje prolazi kroz krivine, bez obzira da li se radi o nama u Red Bull timu, razvoju u Hondi ili istraživanju u ExxonMobilu. U Austriji, a potom i u Nemačkoj u očajnim uslovima, svi elementi su došli na svoje mesto i izvukli smo najbolje iz našeg „paketa“. Bili smo odlični u kvalifikacijama i došli smo do pobeda.   

Kako je tokom tekuće sezone evoluirala saradnje ExxonMobila, Honde i Aston Martin Red Bull Racinga, koliko toga još možemo da očekujemo? 
Prema onome što ja znam iz razgovora sa timom iz ExxonMobila i Honde svi su veoma zadovoljni napretkom koji se vidi u svakoj trci. Očigledno, čim stignu dobri rezultati jasno je da smo izvukli sve prednosti koje smo stvorili iz dosadašnje saradnje, koja je i do sada bila privilegija. Mnogo toga novog se priprema, ali sve što pripremimo mora da se dokaže na stazi.  
 

Koliko je ove godine Aston Martin Red Bull Racing bliži Mercedesu i Ferariju, i koliko je hondina pogonska jedinica bliža konkurentima? 
Pravimo korake unapred i sve smo bliže. Mislim da će biti mnogo iznenađenja i da ćemo konkurenciji zadati još mnogo problema ove godine. Mercedes je mogao da veruje da će doći u Austriju i dominirati, ali mi smo uspeli da ih pobedimo, a Ferari je u trci značajno pao u tempu u odnosu na kvalifikacije. Mi smo se solidno kvalifikovali i bolje trkali i pobedili. Formula 1 je sport, i ne može se znati rezultat unapred. Svi zajedno kao tim bi trebali da smo sposobni da budemo bolji od konkurencije, a to smo počeli i da pokazujemo. Važno je da budemo dovoljno blizu, i svakoga možemo da pobedimo.  

Šta vas je najviše impresioniralo kod Maksa Ferštapena ove godine?
Maks je otkrovenje još od kada nam se pridružio, kada je pobedio u svojoj prvoj trci ikada u bolidu Red Bull. On je senzacionalan vozač, način na koji se probijao u Austriji i u Nemačkoj po kiši, je odlučan ali i obazriv. On je na ovim trkama bio brilijantan, a pobedio i zbog toga što je više želeo pobede od ostalih. 

 

B2B Online E-Order

Bussines to Consumer

Odaberi ulje

Product Data Sheet

Safety Data Sheet