Mobil TM
Kontakt

Sve je spremno za početak sezone Formule 1

08.03.2019

Kada se u nedelju 17. marta ugase crvena svetla na stazi Albert park u Melburnu, počeće sezona Formule 1 2019. Osam dana predsezonskih testova koji su održani u blizini Barselone više toga su sakrili nego što su otkrili. Iako je u prvom delu testova najveću brzinu pokazao Ferrari, a aktuelni šampion Mercedes delovao neuverljivo, staro je pravilo da niko ne otkriva sve karte na testovima, a to znači, niti sva tehnička rešenja, niti pravu brzinu. 
U novu sezonu ulazi se sa novim tehničkim pravilima koja se odnose na konstrukciju bolida. Prednje krilo je dublje i šire, sa maksimalno pet elemenata, dok je zadnje krilo sniženo i prošireno, a proširen je i deo koji se otvara prilikom aktiviranja DRS-a. Uvođenjem novih pravila vlasnici Formule 1, Liberty Media pokušavaju da olakšaju preticanje i direktnim borbama na stazi povećaju atraktivnost najbržeg cirkusa na planeti, kako neki nazivaju Formulu 1. 
Međutim, po mnogima najveća novina sezone je partnerstvo između tima Red Bull i japanske marke Honda. U dosadašnjih pet godina prisustva u F1 nakon povratka, hondine pogonske grupe nisu pokazale ni snagu ni pouzdanost. Međutim, sezona 2019. Hondi pruža mogućnost da u bolidima Red Bull, koji su po mnogima aerodinamički najbolji,  pokaže mnogo više. Šta više, na svih osam dana testova, kombinacija Red Bull-Honda je pokazala zavidnu pouzdanost i konkurentnu brzinu, ako o brzini uopšte možemo govoriti. 
Deo novog partnerstva Red Bull-Honda je i ExxonMobil. Mobil proizvodi nalaziće se u bolidima Red Bull i Toro Rosso, a pored ulja i svih maziva ExxonMobil će ova dva tima snabdevati i gorivom. Uvek oprezni u izjavama, predstavnici ExxonMobila naglasili su da su nakon mnogo godina imali dovoljno vremena i uslova da proizvode razvijaju uporedo sa Honda pogonskim jedinicama. Do sada,  sa pogonskim grupama Renault, koji su 14 godina bili u Red Bullu, to nije bio slučaj.
Naravno, testovi su testovi, a prava brzina na stazi je nešto sasvim drugo. Ko se kako pripremio za sezonu 2019. ili će barem startovati u najboljoj formi videćemo već 17. marta u Australiji.
 

 

B2B Online E-Order

Bussines to Consumer

Odaberi ulje

Product Data Sheet

Safety Data Sheet